Ik heb een cliënt met pijn. Welke verantwoordelijkheid neem ik als trainer/coach?

Als actieve trainer/coach ben je waarschijnlijk enorm betrokken bij persoonlijke levensgebeurtenissen of externe factoren die invloed hebben op het welzijn van je cliënt. Alles wat invloed kan hebben op training of herstel wil je meenemen in training programmering. Hoe kundig je als trainer/coach ook bent, klachten voorkomen is lastig wanneer je grensverleggend bezig bent. Frustrerend! Alhoewel er tussen pijnklachten en daadwerkelijke blessures met weefselschade een groot verschil te vinden is, is het belangrijk om te bepalen wanneer je je cliënt doorverwijst, hoe je efficiënt kan samenwerken met een (actieve) fysiotherapeut en wat je rol is tijdens een revalidatietraject.

Als trainer/ coach is het belangrijk om te weten wanneer je iemand doorstuurt naar een zorgprofessional. Zo blijf je binnen veilige kaders van je toereikende kennis werken zonder oplossingen of handelingen die buiten je bevoegdheid liggen.

Deze blog wordt in twee delen gesplitst

  • Deel 1: je verantwoordelijkheid: wanneer verwijs ik mijn cliënt door naar een zorgprofessional?

  • Deel 2: je verantwoordelijkheid: wat doe ik als mijn cliënt pijn heeft?


Deel 1: Wanneer verwijs ik mijn cliënt door naar een zorgprofessional als trainer/ coach?

De Behoefte van je cliënt valt buiten je ‘scope of practice’

Je’ scope of practice’ zegt iets over de grens van je kennis, vaardigheid en ervaring bestaande uit activiteiten die binnen je rol of bevoegdheid vallen. Als je cliënt op zoek is naar een diagnose, aanbevelingen voor medicatie of je hebt vastgesteld dat ze complexe fysieke, emotionele of mentale gezondheidsbehoeften hebben waarmee jij als trainer/ coach alleen kan ondersteunen. Je hebt wettelijk geen opleiding hebt gevolgd om deze complexe problematiek te verhelpen.

Afwijkingen in het ‘natuurlijke’ herstel bij pijn of blessures bij je cliënt

Je cliënt herstelt niet goed na ziekte, van een training, pijn of blessure; ondanks dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam dit binnen een aantal dagen had moeten doen. Je cliënt vertoond tekenen van (hevige) ontstekingen, met warmte of roodheid. Een plotselinge ontstaanswijze (trauma) of je cliënt die zich algemeen onwel voelt zijn ‘rode vlaggen’. Ook nachtelijke pijn of constante pijn die niet afneemt in rust of bij verandering van posities zijn redenen om je cliënt over te dragen aan een zorgprofessional.

Als een cliënt al enorm lang een bepaalde pijn of blessure ervaart (langer dan 3 weken) is dit een indicatie om je cliënt door te sturen naar een zorgprofessional die jullie ondersteunt tijdens een proces van herstel zodat jullie doelen kunnen behalen.

Je cliënt heeft een specifieke vraag

Je cliënt vraagt om jouw steun bij het vinden van de juiste zorgprofessional die aan hun behoefte voldoet. In dat geval zien ze jou als iemand die hen zal navigeren door de wateren van de zorg.


DEEL 2: Wat doe ik als mijn cliënt pijn heeft? En wat is mijn rol als trainer/ coach?

Je hebt nu kort geleerd om je rol veilig te stellen als trainer/ coach, zonder je cliënt te lang te weerhouden van goede zorg bij ernstige problematiek. Laten we nu ingaan op je verantwoordelijkheden als je je cliënt met alle beste bedoelingen doorstuurt naar een (zorgprofessional of) fysiotherapeut.

1.

Je neemt verantwoordelijkheid om de fysiotherapeut in te lichten over de cliënt. Dit kan letterlijk in 4 zinnen. Hierin verwerk je:

  1. Jouw kijk op de ontstaanswijze

  2. Jouw kijk als trainer op het mogelijke (ontstaan)-beloop

  3. De beperking: wat kan hij of zij nu niet meer?

  4. De karakteristieke eigenschappen of gedragskenmerken van je cliënt

Je werkt met dezelfde cliënt, alleen met andere kennis, inzichten en (misschien) met een andere visie. 1 ding is zeker: samen weet je meer. Samenwerking verhoogt efficiëntie en kán bijdragen aan een korter hersteltraject. Je geblesseerde cliënt moet worden aangemoedigd om gebruik te maken van jouw netwerk van ondersteuning, inclusief een fysiotherapeut. Vergeet alleen niet dat dit netwerk meer omvat dan gezondheidsprofessionals. Dit omvat familie, (sport)vrienden uit de gym die een stuk levensgeluk kunnen geven in moeilijke tijden. Elk individu in dit netwerk speelt een sleutelrol in het mentale herstel van de sporter; dit is tevens ook de belangrijkste actieve rol voor jou als trainer/ coach.. Jij wordt vaak gezien als de ‘leider’ van de atletische familie en je bent een primaire bron van begeleiding en inspiratie van je krachtsport cliënt. De krachtsport cliënt zal zich richten op de vertrouwensband met jou als trainer/ coach in deze ‘onzekere’ blessuretijd. De fysiotherapeut kan veel leren over de relatie met de trainer /coach. Met name over het ‘sportklimaat’ waarin de cliënt zich begeeft onder leiding van de trainer/ coach. 


“Een blessure is gewoonweg klote!”..

.. zei een cliënt (Ellen genoemd in deze blog) laatst, die eigenlijk had willen liften op een grote wedstrijd. “Maar ik ben zo blij dat mijn coach mee is geweest naar de vorige afspraak, ik heb heel veel steun aan hem”. Ik heb de coach aangeraden om in deze blessuretijd te zoeken naar zingeving buiten het liften, doordat Ellen op dit moment haar ‘emotie en passie’ niet helemaal kwijt kon, vanwege de huidige belastbaarheid. Ondertussen werken de coach en de fysio dus samen om het revalidatieproces van de cliënt centraal te stellen. Maar vooral: te leren van elkaar: over de blessure, kaders voor fysieke training binnen de revalidatie, de emotie en het gedrag van de cliënt tijdens het revalideren. Performance coaches in opleiding worden geschoold in gedragsverandering en het leren van methodisch handelen bij pijnklachten & het minimaliseren van pijn-blessures.


2.

Indien mogelijk: ga dus je met je cliënt mee op consult om twee redenen: 

  1. Om te leren van de inzichten en de educatie van een fysiotherapeut over pijn of de diagnose van een blessure

  2. Om samen met een fysiotherapeut kaders te kunnen stellen wat betreft de huidige belastbaarheid van je cliënt, om te kunnen trainen binnen deze kaders en te helpen om het lichaam belastbaarder te maken middels een doordachte methodiek. De fysio is leidend hierin. 

Ten eerste is communicatie face 2 face een stuk transparanter en efficiënter dan op afstand. Zoals je kan lezen bij Ellen is het bijwonen van een intake of consult van grote psychologische waarde. Daarnaast kan je zelf ontzettend veel leren over de inzichten die een fysiotherapeut je kan geven ter aanvulling van je eigen ontwikkeling. Zoals je van ons vaker gehoord zal hebben: pijnklachten of blessures kunnen een proces van ontdekking en verrijking zijn, in plaats van een bedreiging, wat pijn of een blessure sowieso is. Als trainer/ coach zal je je cliënt ontzettend helpen met het tonen van een leergierige opstelling en betrokkenheid, zodat je positieve leermomenten kunt halen uit de revalidatie van je cliënt.  


3.

Je biedt mentale steun en support aan je cliënt door de gedragskenmerken, het karakter en de manier hoe je cliënt omgaat met tegenslagen goed in te schatten, omdat je een diepere band hebt met je cliënt

Vanuit de wetenschap zien we dat ‘hoe iemand pijn beleeft’ enorm belangrijk is. Of het nu een blessure is met weefselschade, of een pijnklacht of belemmering zonder weefselschade. Een aantal belangrijke facetten hoe je cliënt pijn beleeft zijn: persoonlijkheid, cognities en intelligentie, overtuigingen over pijn of blessures, sociaal-culturele variabelen en emotionele reactiviteit. In dit geval was Ellen iemand die moeite had met de acceptatie van haar overbelasting blessure. ‘Forceren’ van de blessure wat pijnlijk weefsel werd. Negeren deed ze niet; ze had alles aangepast met haar trainer/ coach om aanwezig te kunnen zijn als deelnemer op haar wedstrijd. In dit geval had dit helaas minder goed uitgepakt. Haar motivatie was dus sterker dan haar perceptie van pijn.


LET OP:

  • Je stelt GEEN diagnoses bij je cliënt, maar laat dit over aan een zorgprofessional

  • In overleg draag je ideeën aan bij de fysiotherapeut. Zeker wanneer je verwacht dat dit bij kan dragen aan herstel

  • Je neemt een actieve rol aan om een aanvulling te kunnen zijn voor de fysiotherapeut. Wanneer een fysiotherapeut hier niet voor open staat, vraag dan waarom dit zo is


Conclusie

Hoewel je als trainer/ coach blessures niet diagnosticeert of behandelt, speel je een ongelofelijk belangrijke rol in het reduceren van toekomstig blessurerisico. Je hebt ervaring en kennis over inspanningsfysiologie, oefeningselectie, techniek bij (kracht)training maar ook; kennis over trainingsleer. Daardoor heb je het vermogen om een programma voor begeleidende revalidatie op te bouwen met een fysiotherapeut. Vergeet daarnaast niet dat het ontstaan van een sportblessure van je cliënt een belangrijke vorm van reflectie en educatie kán zijn voor jou als trainer/ coach. 

Communicatie is de basis van het herstel van je cliënt met een blessure. Jij als trainer/ coach moet gedurende de hele herstelperiode actief betrokken blijven bij je cliënt, want je bent een enorm belangrijke schakel in de fysieke en mentale componenten van herstel. Doordat je je cliënt te laten zien dat hij/zij emotioneel gesteund wordt en nog steeds belangrijk is voor het jou als coach, zal hij of zij mentaal beter voorbereid zijn op een succesvolle revalidatie.

Wanneer je intentie als trainer/ coach is om je cliënt te laten presteren, werk dan vooral aan het welzijn van je cliënt.

If you think wellness is expensive, try illness..


Bianco , T. 2001 . Social support and recovery from sport injury: Elite skiers share their experiences . Research Quarterly for Exercise and Sport , 72 : 376 – 388

Evans L, Wadey R, Hanton S, Mitchell I. Stressors experienced by injured athletes. J Sports Sci. 2012 May;30(9):917-27. doi: 10.1080/02640414.2012.682078. Epub 2012 May 3. PMID: 22551525. 

Johnston , L. H. and Carroll , D. 1998 . The provision of social support to injured athletes: A qualitative analysis . Journal of Sport Rehabilitation , 7 : 267 – 284 .

Talpey, Scott W. PhD1,2; Siesmaa, Emma J. PhD1 Sports Injury Prevention: The Role of the Strength and Conditioning Coach, Strength and Conditioning Journal: June 2017 - Volume 39 - Issue 3 - p 14-19 doi: 10.1519/SSC.0000000000000301

Podlog L, Dionigi R. Coach strategies for addressing psychosocial challenges during the return to sport from injury. J Sports Sci. 2010 Sep;28(11):1197-208. doi: 10.1080/02640414.2010.487873. PMID: 20700853.

Vorige
Vorige

HOE KAN PIJN SOMS AFNemen TIJDENS TRAINING? DE Pijn blokkerende effecten van training

Volgende
Volgende

SLEUTELBEENPIJN: DE TYPISCHE GEWICHTHEFFERSBLESSURE