WERKT EEN BELT TEGEN BLESSURES? DE JUISTE MOTIEVEN WAAROM JE EEN BELT ZOU DRAGEN

IN DIT ARTIKEL MAKEN WE EEN EINDE AAN DE EINDELOZE DISCUSSIE

Je hoort van alles in de huidige wereld van training en revalidatie. Zo ook over het topic: de gewichthefriem. Ook wel de belt genoemd. Je hoort argumenten dat de belt “je core zwakker zou maken”, of dat het “niet functioneel zou zijn”. Ik heb zelfs weleens iemand horen zeggen dat een belt voor een hernia heeft gezorgd!..

Wanneer je kijkt naar de elite-lifters zie je ze altijd een riem dragen tijdens het liften van maximale gewichten. Dus; wat is de waarheid over de belt? Laten we een aantal onderzoeken bekijken.


Waarom dragen mensen een belt in de gym?

Er is ooit onderzoek gedaan naar de motieven om een belt te dragen. 90% Van de participanten van dit onderzoek (352 mensen totaal) gebruikten de belt om blessures te voorkomen. Terwijl nog geen kwart van deze mensen de belt droeg als motief om prestaties te verbeteren. Er waren zelfs mensen die de belt droegen bij niet-passende situaties: zoals tijdens het tillen bij zeer lichte oefeningen waarbij de rompspieren niet eens werden belast. Op basis van deze bevindingen lijkt het mij belangrijk om mensen in te lichten over de ‘juiste’ motieven om een belt te dragen. (4)


Intra-abdominale druk

De intra-abdominale druk verwijst naar de hoeveelheid druk die wordt gegenereerd in de buikholte. Dit is belangrijk omdat het verhogen van de inter-abdominale druk zal helpen om de wervelkolom te verstijven en de drukkracht op de wervelkolom te verminderen. We noemen dit ook wel ‘de brace’. Een ‘brace’ is eigenlijk niets meer dan het verhogen van de intra-abdominale druk in de buikholte. Elke atleet die serieus zwaar wil tillen zal de wervelkolom moeten ondersteunen met spierstijfheid en kracht (de brace) om deze te stabiliseren tijdens zware lifts. Een belt verhoogt de intra-abdominale druk met maximaal 15% tijdens een deadlift & voor 40% in de squat, waardoor een atleet zijn wervelkolom beter kan stabiliseren tijdens het uitvoeren van deze zware lifts. (1,2)


De belt & de snelheid van een lift

Een belt zorgt dus voor toename van de intra-abdominale druk. Ten gevolge van dit fenomeen zien we dat de hefsnelheid van een barbell kan worden verhoogd. Uit een onderzoek blijkt dat 90% van de atleten die een 1RM (one rep max) uitvoerde, ze dit significant sneller deden door het dragen van een belt. Dit suggereert dat het gebruik van een belt de explosieve kracht van een lifter kan verbeteren door de snelheid van de lift te verhogen, zonder het bewegingsbereik of de algehele tiltechniek in gevaar te brengen. (6)


Kan een belt mijn core verzwakken?

Dat een belt je core zou verzwakken is een van de meest voorkomende misverstanden die ik in de revalidatie hoor. Er is onderzoek gedaan naar het activeren van de spieractivatie in de buik. Wat bleek? Er is GEEN significant verschil aangetoond tussen het tillen met een riem vs. zonder riem. De riem helpt je om dezelfde hoeveelheid spieractivatie te gebruiken, maar dan met een stijf oppervlak. De belt helpt namelijk om dezelfde spierspanning tegen te drukken en een grotere intra-abdominale druk te creëren, zoals hierboven besproken.

Atleten moeten voelen en weten hoe ze bracen; met en zonder belt. Ze hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken over het gebruik van een belt op de lange termijn. Het maakt je core dus niet zwakker. (3)


Verlaagt het dragen van een belt de kans op rugblessures?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar het verlagen van het risico op rugpijn of blessures bij het dragen van een belt door lifters of krachtsporters. Wél is er een studie gedaan bij fysieke arbeiders. Hieruit bleek dat er geen significante verschillen waren in letsel incidentie en lage rugblessures tussen arbeiders die een riem droegen en degenen die dat niet deden. (6) Een belangrijke opmerking hierbij is dat de til-technieken van de arbeiders compleet anders zijn dan die van gewichtheffers, wat betekent dat deze resultaten mogelijk niet gelden voor de krachtsporter. We weten dit gewoonweg nog niet. 


Conclusie

De belt maakt je core niet zwak en de belt kan ook geen blessures voorkomen. De belt zal de wervelkolom verstijven waardoor je zwaardere gewichten kan verplaatsen en je beenspieren harder kunnen werken onder zware load. Heb jij grote doelen in de gym? Leer de brace techniek te beheersen om de buik ‘tegen de belt’ vast te kunnen zetten voor de optimale intra-abdominale druk. Meer stabiliteit in de wervelkolomregio = meer kracht output in de benen. 


ONTVANG GRATIS TIPS OVER BLESSUREVRIJE KRACHTSPORT ↓

(1) Harman EA, Rosenstein RM, Frykman PN, Nigro GA. Effects of a belt on intra-abdominal pressure during weight lifting. Med Sci Sports Exerc. 1989 Apr;21(2):186-90. PMID: 2709981.

(2) Lander JE, Hundley JR, Simonton RL. The effectiveness of weight-belts during multiple repetitions of the squat exercise. Med Sci Sports Exerc. 1992 May;24(5):603-9. PMID: 1533266.

(3) Escamilla RF, Francisco AC, Kayes AV, Speer KP, Moorman CT 3rd. An electromyographic analysis of sumo and conventional style deadlifts. Med Sci Sports Exerc. 2002 Apr;34(4):682-8. doi: 10.1097/00005768-200204000-00019. PMID: 11932579.

(4) Finnie SB, Wheeldon TJ, Hensrud DD, Dahm DL, Smith J. Weight lifting belt use patterns among a population of health club members. J Strength Cond Res. 2003 Aug;17(3):498-502. doi: 10.1519/1533-4287(2003)017<0498:wlbupa>2.0.co;2. PMID: 12930176.

(5) Wassell JT, Gardner LI, Landsittel DP, Johnston JJ, Johnston JM. A prospective study of back belts for prevention of back pain and injury. JAMA. 2000 Dec 6;284(21):2727-32. doi: 10.1001/jama.284.21.2727. PMID: 11105177.

(6) Zink AJ, Whiting WC, Vincent WJ, McLaine AJ. The effects of a weight belt on trunk and leg muscle activity and joint kinematics during the squat exercise.J Strength Cond Res. 2001 May;15(2):235-40. PMID: 11710410.

Vorige
Vorige

Interoceptie: een sluipmoordenaar of een krachtige tool bij pijn?

Volgende
Volgende

Het schiet in mijn rug tijdens het trainen, en nu? De non-bullshit guide voor de krachtsporter met acute rugpijn.